Liknes

http://www.kvinesdal.no/?p=12130

Kvinesdal sentrum – Liknes
Liknes er et tettsted og administrasjonssenteret i Kvinesdal kommune. Tettstedet har 2 323 innbyggere per 1. januar 2012, og ligger 25,5 kilometer øst for Flekkefjord.

Liknes kommune var en tidligere selvstendig kommune i Vest-Agder. Fra 1837 utgjorde Liknes sammen med Feda Kvinesdal formannskapsdistrikt. Kommunene ble delt i 1900 og Liknes og Feda ble selvstendige kommuner.

I 1917 skiftet Liknes kommune navn til Kvinesdal kommune. I 1963 ble denne kommunen slått sammen med Feda og Fjotland til en ny storkommune med navnet Kvinesdal kommune.

Neset mellom Kvina og Litleåna har i mange hundre år vært en samlingsplass i bygda.
Første skriftlige form av navnet er Leiknes.
For 150 år siden var det svært få hus i Neset. Bare noen få husmannsplasser, et skolehus og skyss-stasjon.

I dag bor storparten av befolkningen i Kvinesdal i Liknes og områdene rundt. Barnehager, skoler og fritidsaktiviteter ligger i gangavstand til Liknes sentrum. Butikkene i sentrum er konsentrert rundt Nesgaten, som på folkemunne blir kalt ”Neset”. I Neset kan du finne det du trenger av dagligvarer, klær og annet du vil ha behov for.

Sentrum byr også på koselige spisesteder hvor du kan nyte en kopp kaffe eller en fristende matbit.
I 1991 vant Liknes ”Vakre Vegers pris”. Sentrum preges av sin koselige atmosfære, tilgjengelighet og miljøprioritet. Dette er blitt videre utviklet i årene som er gått og Liknes er et trivelig sted å være.
Elven Kvina bidrar til stedets idyll og særegenhet. Her kan du fiske laks midt i sentrum, nyte elvens rolige driv fra en benk langs bredden eller ta et bad i det friske vannet.

Mange i Kvinesdal har tydelig preg av nærkontakt med USA. Man ser det på byggeskikk, på juledekorasjoner i hager, på bilparken og hører det i språklige detaljer.
Bagasjerommet på bilen kaller enkelte for «trunk». Guttenavn som Andy, Stanley og Steven og jentenavn som Alice, Cindy, Gladys og Sherry er nok mer utbredt her enn gjennomsnitt for Norge. 10% av alle bosatte i Kvinesdal er amerikanske statsborgere, og hvert år avholdes Utvandrerfestivalen.

Utvandrermonumentet ble oppført i 2004 som et symbol på utvandringen som har vært fra sørlandet til Amerika. Kvinesdal er en av kommunene på sørlandet som er mest berørt av denne utvandringen.

Kildemateriale: Boken ”Mange bekker små” og Utvandrerfestivalen.no